Hei. Datteren min, som akkurat har begynt i 9.klasse, kom gråtende hjem i dag. En i klassen har tatt Snap av henne og venninnen hennes med påskriften «Forelska??» Med påfølgende Snap bare av datteren min med teksten «Gay».
Jeg har vært i samtale med lærer, og vurderer en anmeldelse, men er usikker på om dette vil være lurt eller ikke? Det viktigst for meg er å styrke datteren min til å takle ungdomslivet med alle dets utfordringer. Av den grunn er jeg usikker på om en anmeldelse vil være kontraproduktivt, eller noe klassekameratene vil bruke mot henne i etterkant.
Hva vil dere råde meg til?
Svar fra rådgiver
Jeg skjønner godt at datteren din kom gråtende hjem etter det hun har vært utsatt for. Jeg forstår også at du som mor er frustrert i denne situasjonen. Det at du har kontaktet både lærer og nå søker råd hos oss viser at du bryr deg som foresatt og ønsker det beste for din datter.
Dagens unge blir stadig eksponert for sosiale medier som snapchat og lignende, og det har dessverre også vist seg i enkelte tilfeller å være en arena for manglende nettvett og mobbing. I slike tilfeller er det utrolig viktig at voksne er tydelige støttespillere. Det at datteren din er åpen om hva som har skjedd viser at hun har tillit og er trygg på deg som voksen.
Du skriver at du vurderer å anmelde saken, samtidig som du ønsker å styrke din datter på best mulig måte. Det er viktig å dempe konflikten her for at datteren din skal komme best ut av situasjonen. Til tross for at hendelsen må tas på alvor, kan en anmeldelse virke mot sin hensikt. Det er viktig at du snakker med datteren din om hva hun tenker om hendelsen og hva hun tenker om å anmelde saken. Du kan for eksempel spørre henne hva hun ville rådet en venn til å gjøre i en lignende situasjon. Du kan gjerne reflektere rundt hva du ville ha rådet en god venn av deg til å gjøre om hans/hennes barn hadde opplevd noe lignende. Jeg vil råde dere til å snakke med en objektiv person. Det kan for eksempel være helsesykepleier som har taushetsplikt. Snakk med datteren din om hun kan tenke seg å snakke med vedkommende alene eller om hun ønsker at bare du eller dere begge skal delta. Du kan også kontakte FUG (Foreldreutvalget for grunnopplæringen) for å drøfte saken
Jeg vil anbefale deg å ta ny kontakt med skolen for å følge opp saken. Inviter gjerne lærer, rektor og sosiallærer til et møte så snart som mulig. Det er sentralt å finne ut om dette har skjedd tidligere og i hvilken sammenheng hendelsen skjedde. Skolen har et ansvar for å gi elever opplæring i nettvett og sørge for et godt psykososialt miljø for elevene ved skolen ifølge opplæringsloven § 9a. Ansatte skal gripe inn ved mobbing, enten ved å varsle skoleledelsen eller gjøre noe selv. Skolen kan arrangere et møte mellom dere som foreldre og foreldrene til «fotografen». Som foresatte fremstår man som viktige rollemodeller og kan forebygge mye hjemme ved å snakke med ungdommen om god nettoppførsel. Dersom skolen ikke griper inn har man rett til å klage til Fylkesmannen.
Om du ønsker flere råd om barn og medier vil jeg anbefale følgende nettstedene barnevakten og ung.no
Du kan også få datteren din til å se på sistnevnte nettside hvor hun har mulighet både til å lese og også chatte om bla mobbing. Nettsiden slettmeg.no er en råd- og veiledningstjeneste dersom man blant annet opplever at private bilder eller opplysninger man har lagt ut om seg selv på nettet blir misbrukt.
Jeg håper dere kommer frem til en løsning som vil være til det beste for datteren din og at hun kommer styrket ut av situasjonen.
Lykke til, hilsen rådgiver