Det er ikke lett å fortelle barn at man skal gå fra hverandre. Vi har samlet noen punkter det kan være greit å forberede seg på, slik at denne samtalen blir litt enklere.
Det er ingen fasit på hvordan man forteller barn at man skal flytte fra hverandre. Selv om barna sikkert har merket at noe er i gjerdet, er det viktig at dere er helt sikre før dere forteller noe til barna. Ha god tid, og pass på at hverken dere eller barna har avtaler som ikke kan avlyses i etterkant.
La barna få høre det fra dere, og ikke andre, hvis det er slik at dere har begynt å informere andre voksne om at dere skal gå fra hverandre. Det er også viktig at barna får informasjonen stund før dere flytter slik at de kan forberede seg på endringene som skal skje.
Så langt det lar seg gjøre er det fint for barna om dere forteller dem om bruddet sammen. Det er viktig at dere har forberedt dere godt sammen, og at dere har et felles fokus på at det er barna og deres følelser som står i sentrum under denne samtalen.
Dere kommer nok ikke gjennom alt dere vil snakke om på første samtale. Sannsynligvis er det eneste barna sitter igjen med etter den første samtalen at dere skal skilles. Vær derfor forberedt på at dere må gjenta ting, eller svare på samme spørsmål flere ganger.
Bli enige om en felles historie
Det er viktig at barnet får en historie å forholde seg til, bli derfor enige på forhånd. Dere kan godt forklare at det er uenighet dere imellom, men beskriv uenigheten på samme måte. Hold dere til samme forklaring når dere er på tomannshånd med barnet. Ikke si til barna at mor og far ikke er glade i hverandre, fordi barn kan begynne å lure på om man kan slutte å være glad i dem også.
La barna stille spørsmål
Svar rolig og konkret på spørsmålene barna har. Noen ting ønsker dere kanskje ikke å svare på, det er også lov å si at det er mellom dere voksne. Tenk gjennom hvilke spørsmål barna kan stille dere på forhånd, og bli enige om hvordan dere svarer.
Vær ærlige
Unngå å dele alle detaljer med barnet, men vær ærlige om det dere forteller.
Unngå å definere hva barnet skal mene
Pass på å ikke definer på forhånd hvordan barnet skal se på skilsmissen. Vi voksne kan ha lett for å omtale et samlivsbrudd som noe «som var best for alle parter», men det er viktig å ha i bakhodet at det ikke nødvendigvis stemmer for barnet. La barnet får mulighet til å sette sine egne ord på det de synes er vanskelig, og på sine følelser rundt bruddet. (Les også: Å anerkjenne barn)
Understrek at det ikke er barnets skyld
Dere trenger ikke nødvendigvis å bruke ordet skyld, men vær tydelige på at dette er noe dere voksne har bestemt, og at det ikke er på grunn av noe barnet har gjort, eller kunne gjort annerledes.«Vi krangler for mye» eller «Vi er så slitne» kan for oss voksne være helt nøytrale forklaringer, men for et barn som nettopp har fått høre at foreldrene skal flytte fra hverandre kan fort tenke at foreldrene krangler på grunn av dem. Mange krangler tar utgangspunkt i nettopp foreldreskapet. Hvem skal hente, hvem skal lage matpakke, hvem skal være hjemme med sykt barn.
Hold styr på egne følelser
Det er naturligvis helt greit å både si og vise at dere voksne er lei dere. De store følelsene bør du derimot få utløp for sammen med andre enn barna. Voksnes følelser kan gjøre barn utrygge, spesielt følelser som sorg og tristhet. Ser barnet at du er veldig lei deg kan han eller hun fort ende opp med å holde tilbake egne følelser, eller ikke stille vanskelige spørsmål for å unngå at du skal bli mer trist. Blir du lei deg, så sett ord på følelsene, og fortell barnet at det kommer til å gå bedre om en liten stund.
Dersom en av dere har mange overveldende følelser knyttet til bruddet, og er usikker på om du kan håndtere å være fattet gjennom en slik samtale, bør dere vurdere om den andre bør ta den første praten alene. (Les også: Hvordan takle dine egne følelser)
Tilpass informasjonen til barnets alder
Det kan være lurt å tilpasse informasjon etter barnets alder/utvikling. For mindre barn så holder det ofte med enkel informasjon som gjentas flere ganger.
Gi barna tid og rom til å reagere
Barn kan gå fort lei av å snakke, kan ha behov for å være alene å tenke eller gjøre helt andre ting. Dette er barns måte å håndtere ting på og det må du respektere. Gir barnet uttrykk for at det vil være i fred – hold deg unna. Vis at dere er tilgjengelige hvis barna trenger noen å snakke med eller trenger trøst.
Vær tydelig på at begge fortsatt er der for barna
Fortell at dere aldri vil slutte å være moren eller faren deres, selv om dere flytter fra hverandre. Dette er ikke åpenbart, spesielt for yngre barn. Vær derfor påpasselig med å understreke, og gjerne gjenta dette for barn som er under ti år. Si for eksempel «Jeg vil alltid være pappaen din, selv om vi ikke skal bo sammen hver dag» eller «Vi vil fortsatt være sammen med dere begge to, men i tur og orden».